&

O kozom mliečku

Pozitívne účinky kozieho mlieka spoznali už naši predkovia a bolo nimi považované za "elixír krásy a dlhovekosti". Liečebné účinky kozieho mlieka sú dodnes predložené i vedeckými štúdiami. Priaznivo pôsobí na ochorenie tráviaceho traktu a orgánov ako pečeň či slinivka. Pozitívny je tiež jeho vplyv na alergie - rada ľudí je alergická na kasein (kazein), ktorý je hlavným proteínom v kravskom mlieku.

Mlieko je základom výživy hlavne mláďat savcov, ktorí z neho získavajú nielen vitamíny a minerály, ale i ďalšie prospešné látky, najmä potrebné pre upevnenie imunity. Mlieko vo výžive dospelých je spornou záležitosťou. Názory odborníkov na zdravú výživu sa líšia - jedný ich vychvaľujú najmä ako zdroj vápnika, iný zatraťujú a tvrdia, že je zdrojom zahlienovania čriev a že si dospelý organizmus človeka z mlieka nedokáže vziať vápnik. V jednom sa však odborníci zhodujú -keď už mlieko, tak radšej kozie alebo v podobe zakysaných nápojov a jogurtov.

Traduje sa, že pre človeka je kozie mlieko lepšie stráviteľné než kravské, má totiž priaznivejšie zloženie pre nás a aj menej tuku než kravské mlieko. Avšak pozor! Pokiaľ sa rozhodnete brať si od suseda, ktorý má na dedine babičku, kozie mlieko, rozhodne menej tučné nebude. V porovnaní s kúpeným kravským mliekom, ktoré je dokonalo odstredené, je kozie mlieko tučné a skôr sa doporučuje, pokiaľ chcete pribrať, než naopak. Ale samozrejme, v rozumnom konzumovanom množstve sa nie je čoho báť.
I keď zakúpite kozie mlieko v supermarkete (0,5 liter stojí okolo 2.3 eur) alebo v obchode zo zdravou výživou, môžete predpokladať jeho vysokú kvalitu. Produkuje sa väčšinou na malých ekofarmách, takže je väčšinou v boikvalite. Chovatelia musia dávať pozor, aby sa koza nepásla na kontaminovaných lokalitách, pretože kvalita kozieho mlieka viac závisí na kvalite krmiva, než je tomu napríklad u kravy. Preto je väčšina kozích fariem v horských oblastiach alebo v zdravej prírode a musí sa dbať na vysokú kvalitu krmiva.
Kozie mlieko obsahuje veľké množstvo minerálov a stopových prvkov. Napríklad vápniku má viac než kravské. Obsahuje tiež horčík, draslík, sodík, mangán a ďalšie vitamíny A, C, E, D a vitamíny skupiny B, vrátane kyseliny listovej.
Kozie mlieko má odlišné zloženie než mlieko kravské a vďaka nemu je znášané bez problémov i alergikmi. Kozie mlieko sa používa v ľudovom liečiteľstve ako liek na rôzne formy ekzémov a vyrážok u detí. Dospelí zasa uvítajú jeho blahodárny vplyv pri prevencii nádorových ochoreniach a tiež jeho pozitívnu úlohu pri stresu a migrénách. Okrem toho má protizápalové účinky a posiluje imunitný systém.
Pochutnať si môžete na koziom mlieku, kozích syroch a tvarohu, a to väčšinou ochutených bylinkami, nápojoch z kozieho mlieka i na syrovátke alebo jogurtu.

Ako nám kozie mlieko pomáha?

Je prevenciou nádorových ochorení: Koza nikdy neochorie rakovinou. Jej telo si dokáže vytvárať účinné protilátky proti nádorovému bujeniu. Predpokladá sa, že u ľudí, ktorí pijú kozie mlieko, bude predpoklad ochorení rakovinou nižší.
Stres a migrény: Pokiaľ zo svojho ledálničku vylúčite kravské mlieko a nahradíte ho kozím, môže dôjsť k výraznému zníženiu počtu migrén a k jej menej obtažnému priebehu.
Reumatické bolesti: Kozie mlieko má protizápalové účinky a tak pozitívne ovplyvňuje reumatické stavy.
Posilenie imunity: Vďaka svojmu zloženiu kozie mlieko posiluje imunitu a znižuje tak výskyt a veľké množstvo chorôb.
Alergie a ekzémy: Kozie mlieko neobsahuje bielkovinu kaseín, ktorá je obsiahnutá v kravskom mlieku. Má sa pritom za to, že až 60 % populácie je viac či menej na túto bielkovinu alergická. U kožných ekzémov pomáhajú kúpele najmä v kozej syrovátke.
Ochorenia tráviacého traktu, pečene a slinivky: Kozie mlieko pomáha vďaka svojmu zloženiu i pri týchto ochoreniach. Znižuje zahlienenie organizmu a svojím zásaditejším charakterom, než má mlieko kravské, tiež tráviací trakt udržuje v lepšom chode.

Nepili ste ešte kozie mlieko? Pripravte sa na to, že chutí inak než kravské!

  • Chuť kozieho mlieka je menej sladká než kravského. To je asi najväčší chuťový rozdiel, s ktorým sa musíte vyrovnať.
  • Určite sa najmä po prvý krát nepokúšajte piť kozie mlieko teplé alebo čerstvo nadojené. Pre mnohých je totiž vôňa teplého mlieka nepríjemná - a to nielen kozieho, ale i kravského. Najskôr ho nechajte poriadne vychladnúť.
  • Pokiaľ ste predsa len citlivý na zmenu chuti, skúste piť pre začiatok kozie mlieko priliaté do kávy alebo studené a kakaom (Grankom).
  • Ak vám sladké kozie mlieko skutočne nechutí, vyskúšajte kefír - ten je neporovnateľne lepší než kefír kravský a chuť nie je tak výrazná ako u sladkého kozieho mlieka.

Autor článku: Irena Voríšková, zdroj: www.milchema.sk